Pescăruşul Jonathan Livingston


Știm foarte limpede că poveştile ne încântă auzul fin şi ne mângâie sufletele. De mici ni s-au citit cu blândețe, le-am ascultat fascinați și mai târziu…le-am inventat şi noi cu entuziasm. Imaginația se pare că nu ne impune deloc bariere. Ce norocoşi suntem!

Și dacă vă spun că „Pescărușul Jonathan Livingston” de Richard Bach este o parabolă pentru oameni bravi, pentru cei care cred că își pot depăși limitele și își pun inima pe primul loc, lăsând deoparte ori departe în zare regulile, pentru cei ce părăsesc stolul pentru a progresa?

Pescărușul Jonathan Livingston nu era un pescăruș de rând ca ceilalți din stol, pentru el zborul era totul, nu hrana.

„Viață are o altă semnificație acum! În locul zborului nostru istovitor până la bărcile de pescari și înapoi, iată adevărata noimă a vieții! Ne putem ridica noi înșine din ignoranță, putem deveni noi înșine ființe ale perfecțiunii, inteligenței și talentului. Putem fi liberi! Putem să explorăm! Zborul!

A visat, a sperat și a învățat multe despre viață, trăind-o:

„Ceea ce visase cândva pentru Stol câștiga acum doar pentru el; își desăvârșea zborul și nu regreta prețul pe care-l plătise. Pescărușul Jonathan descoperea că pescărușii trăiesc atât de puțin din cauza plictiselii, fricii și mâniei, că, odată alungate acestea din minte, viață lui urma să fie lungă și frumoasă.”

„_Ca să zbori repede ca gândul, adică oriunde, spuse el, trebuie să începi prin a-ți da seama că ai și ajuns acolo…”

„El le vorbea despre lucruri foarte simple: că e drept ca un pescăruș să zboare, că libertatea este chiar natura ființei lor, că ceea ce se opune acestei libertăți-ritual, superstiție sau orice fel de obstacol-trebuie înlăturat.”

…să nu crezi ce-ți spun ochii. Ei oglindesc numai piedicile. Privește cu gândul, descoperă ceea ce știi deja și vei vedea cum trebuie să zbori.”

Parabola este mult mai frumoasă și merită să o urmaţi dincolo de aparenţe.

Aveți curaj să fiţi alături de Jonathan în călătoria lui minunată, presărată cu speranţe vii şi intense?

Vă invit să vă răpiți din timpul pretenţios și să zburați şi voi cât mai sus! Cum de ce? Încă mai aveţi dubii?

„Cu cât zbori mai sus, cu atât vezi mai departe.”

4 comentarii

Din categoria Dezvoltare personală

4 răspunsuri la „Pescăruşul Jonathan Livingston

 1. Petrica

  Hmm!! Adevar sau provocare??
  Sa spunem”Adevar!”..prima data… Si daca(si) este asa.. atunci este valabil pentru fiecare si fiecare ar trebui sa exerseze..zborul solitar spre directia poftita..la orice ora din zi si din noapte ..(trebuie sa admitem ca exista si „pasari de noapte”,nu?).. si aceasta practica ..poate duce ..inevitabil.. la o fericire independenta… de starea sufleteasca,”zborul”..fiind o binecuvantare pentru trup… ca si miscare fizica… cat si pentru suflet… panorame de vazut.. ce iti incanta.. si desfata privirea….iar aceastea imbunatatind,in bine si starea sufleteasca,(aici gandind din punct de vedere al..pescarusului..in discutie.. cu parabola pentru noi…bucurie mare cand faci un pic de miscare si rezultatele nu intarzie sa apara….).

  Cat despre partea „Provocarii”… aici toti suntem experti..la dorinte… toti ne dorim.. sa fim mai buni… sa fim..mai.. dar.. doar aplicand principiul (sau legea)Cauza – Efect.. ..putem ajunge acolo..adica,de ce trebuie sa fie un tel…. sau un scop… ca sa fim mai buni? (doar de Craciun,sau la trecerea intre ani,ne uram unul altuia,sau chiar insine.. sa fim… mai..).. Am plecat de la principiul de mai sus… am inceput „slefuirea”.. a ceea ce mi-am propus… „sa fiu mai..bun.. iar efectul… este… trebuie sa incercati ca sa vedeti (mai mult decat minunat). Am inceput… ce-i drept timid,dar zburam,asa,hai-hui,in cautarea implinirii visului meu(se spune ca,daca muncesti la cineva,muncesti pentru a-i indeplini acelei persoane .. visul,asa ca ,daca muncesti pentru tine,iti indeplinesti tu visele.. tale!!).. si dintr-o data.. mi-am auzit printre urechi .. un cuvant.. „Recalculez!”-ca un GPS care iti da alternative la .. un drum pe care..initial l-ai ratat… si uite asa acum.. am inceput sa lucrez… la visul meu(Asta da provocare.. ca si pentru pescarusul Jonathan.. poate un vis de-al lui.. era sa vada.. cat de sus poate zbura..,nu?)

  Deci… va provoc … sa zburati ..separat de stol (lucrati doar pentru voi,si va indepliniti visele).. si cu „sprijin”… daca doriti.. pentru studiu individual.. De ex. Ati auzit de Envirotab (tabletele pentru reducere de combustibil,si noxe la motoare de orice tip),, Onecoin (echivalentrul monedei virtuale bitcoin dar la valoarea lui de acum 7 ani,acum acesta valorand… 400 euro/1bitcoin), Tian-de… sau /si.. alte oportunitati noi ..pentru draguta noastra tara.. ce ne ajuta…. sa zburam liberi..catre implinirea viselor??

  Detalii .. despre sentimente ..zboruri,si oportunitati..oricand cu mare placere.. Al dvs. pescarus..separat de stol… P, Apetroaei 😉

 2. Am uitat numarul pescasurilor din stol pentru Blog Roll 🙂 Spor actualizator :))

 3. Sa inteleg ca am ajuns din nou in Blog Roll? 🙂

 4. Ne-ai dat o tema de studiat! Multumesc!

Exces de comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s