Linişteee!


Încă din primele pagini ale cărţii „Linişteee! Puterea introvertiţilor într-o lume asurzitoare” scrisă impecabil de Susan Cain, am început să-mi ridic sprâncenele în semn de întrebare: oare sunt o fire introvertită ori ba…? Autoarea ne îndrumă frumos gândurile prin această carte bine documentată şi înţelegem de fapt că nu există introvertiţi/extravertiţi 100% (puri).

De mici creştem cu ideea (insuflată adesea de cei din jurul nostru) că este mai bine să fii extravertit, că doar aşa reuşeşti să te faci auzit în viaţă şi uşile ţi se deschid larg. Surpriză! Şoc! Exces de cuvinte! Suntem foarte complecşi (ooo, da!) şi există multe tipuri de introvertiţi şi extravertiţi. Pe lângă toate aceste dezvăluiri…să nu uităm că interacţionăm cu alte trăsături de personalitate şi cu istoria personală.

Te identifici cu termenul de introvertit sau eşti în cale afară de extravertit? Am învăţat din Teoria trăsăturilor libere că introvertiţii sunt capabili să se comporte ca extravertiţii de dragul activităţii pe care o consideră importantă, al oamenilor la care ţin sau al altor lucruri pe care le consideră dragi.

Într-un grup ni se pare că cei care vorbesc (au un impresionant debit verbal) sunt mai deştepţi decât cei care tac. Pe cei vorbăreţi, lumea îi percepe ca lideri, îi admiră, reuşind să capteze atenţia publicului imediat…, dar e atât de uşor să confunzi vorbăria cu talentul.

Ssst… şi cugetaţi:

Cum rămâne cu liberul arbitru – chiar nu avem niciun control asupra a ceea ce suntem şi devenim?

Reclame

4 comentarii

Din categoria Dezvoltare personală

4 răspunsuri la „Linişteee!

  1. Nici nu mai comentez 🙂

  2. eu sunt dintre cei care vorbesc mult – doar dacă toți tac. dacă e cine să vorbească, am o plăcere deosebită să ascult sau să studiez oamenii. și chiar nu-mi place să fiu maimuța (și nu mi-a plăcut niciodată, dar dacă toți erau muți, trebuia să fie cineva cu papagal… 🙂 ) spre care se îndreaptă toate privirile, că mereu are ceva de spus… 🙂

  3. … s-a aşternut liniştea… 🙂

  4. Introvertiţii comunică, dar preferă grupurile restrânse… şi anumite subiecte de discuţii…

Exces de comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s